Designerprofil: Sus Gepard

Hun er en av Skandinavias mest spennende strikkedesignere som utvikler helt nye teknikker og strukturer. I tillegg har hun sitt eget garnmerke med spesielle og eksklusive kvaliteter. Danske Sus har også hatt flere design i det skandinaviske Laine Magazin.

Sus Gepard - damen bak Gepard garn.
Lykken er pinner! Sus Gepard er sjelden å se uten et strikketøy. Jakken hun har på heter «Sparkel Cardigan» og er boblestrikk på tynne pinner. Foto: Sus Gepard.

«Du kan aldri lage et godt garn av dårlige råmaterialer»

Sus Gepard, strikkedesigner og garnprodusent.
Fargeglad luksus! Wild&Soft og Wild Wool Silk er lekkert garn i to tykkelser – begge er 40% silke og 60% merino.

Sus Gepard – en ekte strikkenerd

Strikkingen oppfyller behovet for å røre ved noe vakkert. Sus Gepard tiltrekkes av repetisjonene i strikkingen og fargene gjør henne tilfreds.

– Strikking gir meg en lykkefølelse. Det har det alltid gjort. Jeg elsker å strikke lapper. Da tester jeg ut ideene mine. Det er spennende. Hun begynte å spinne garn da hun bare var 12-13 år gammel. Hun har hatt angorakaniner, fått ull fra kameler i Zoologisk have i København og laget garn av moskusull fra Grønland.
– Svigerforeldrene mine drev en gård med sauer. Det var derfor jeg ble kjent med mannen min. Jeg lærte nemlig moren hans å spinne.

Kan du huske det første plagget du strikket?

–Det var en gressgrønn slange med syv masker. Da gikk jeg i første klasse, så jeg var syv år gammel. Vi måtte strikke under høytlesningen. Kanskje strikking er bra for både læring og konsentrasjon.

Selvsagt har hun også strikket noe som ikke ble helt som hun hadde tenkt seg.
– Jeg hadde spunnet det fineste ullgarnet, plantefarget det og strikket for første gang med to farger i mønsterstrikk. Det var store fine, 15 centimenter høye kvinnesakssymboler i rosa på hvit bunn over brystet. Det så fint ut, men genseren ble for stram over brystet. 
Mens Sus studerte, tjente hun penger på å designe unika-plagg, håndfarge mohair-, silke- og angoragarn. Hun mener det er en klar sammenheng mellom hvordan dyrene har det og kvaliteten på ullen.
– Jeg bruker all min kunnskap og erfaring til å utvikle farger og garntyper. Men nå gjør jeg det i samarbeide med spinnerier i Italia. Den viktigste erfaringen hun har tatt med seg er at selv det beste garnet ikke kan blir bedre enn utgangspunktet.

– Du kan aldri lage et godt garn av dårlige råmaterialer.
Hun forteller at det går an å forvandle stikkende ull til mykt garn med silikon, men det ferdige plagget vil ha vanskelig for å beholde fasongen. Det er det ikke godt nok for Sus.

Hvorfor ble du strikkedesigner?

–Jeg visste faktisk ikke at det fantes oppskrifter. Jeg laget tøy til Barbie, siden til min søsters dukker. Da jeg var 21 år gikk jeg innom håndarbeidsredaksjonen i et ukeblad og spurte om de var interessert i mer moderne og spennende strikkeoppskrifter. 
En av bransjens mest respekterte damer, Birgit Juul, takket ja.
Kunne hun komme med tre strikkede plagg og en oppskrift om to uker?

Det er garnet som inspirerer Sus til å lage et nytt mønster. Deretter forestiller hun seg en person og tenker igjennom hva som vil kle dette mennesket. Hun kan gjerne la seg inspirere på en café.

– Idéene bobler når jeg ser mange mennesker på en gang. Musikk og film kan også hjelpe henne med å komme i stemning.

– Jeg jobber helst i hagen min om sommeren eller i min gamle sofa i vår store kjøkkenstue. Der er det både takvinduer og vinduer helt ned til bakken på sidene – og utsikt til hagen med vakre blomster som mannen hennes steller så fint. 
I november forsøker hun å ha fri. Det er hennes “sommerferie”. Da leier hun gjerne et hus på Tenerife. Der sitter hun ute og strikker.

– Sjelen min har det best utendørs. Det er der den får fri og kan være kreativ.

Det er ikke alltid det blir noe av en idé med en gang. Men når idéen eller tiden er moden, lager hun en rask skisse og setter mål på tegningen. Så gjennomfører hun en rekke tekniske strikkeprøver. Hun regner ut og skriver ned oppskriften før hun begynner det tidkrevende arbeidet med finpuss og layout. Strikkeoppskrifter tar tid.

Det mykeste! Gepardgarn har ren kasmirkvalitet i sortementet.
Kompromissløs garnnerd! Sus Gepard er utdannet veterinær.
Verd det! Å strikke de lekre designene til Sus kan utfordre – men resultatet taler for seg.

Med årene har hun knyttet til seg noen faste teststrikkere, og det er de som strikker første versjon av plagget. Men modellene i Laine Magazine nr. 5 og nr. 8 har hun strikket selv. Hun nøt det. 

– Det er veldig sjelden at jeg trenger å strikke modellen fordi jeg har alt klart i hodet. Og jeg har teststrikket kanter, hals, lomme etc.

Det synes at du er er særlig opptatt av teknikker. Kan du forklare litt mer?

– Jeg har som mange andre behov for noen utfordringer for å ikke kjede meg. For meg er det et mål at godt design skal holde selv om man bruker flere år på strikke et plagg. Det skal tåle å ligge litt i strikkekurven. Og når plagget endelig er ferdig skal det være aktuelt i minst to-tre år.
Derfor liker Sus å ligge litt i forkant av moten.

Hun har alltid mange arbeider på gang, og hun liker å sammenligne det med vin som på et vinslott. Hun tester stadig årgangene. Samtidig har hun en forkjærlighet for tykke garn som Bubbalo Sweater i garnene Puf eller Puno.
Striper er også noe som ofte går igjen. Akkurat nå tester hun et nytt garn i silke.

Hun jobber også med en lekker sommertopp som kan strikkes videre til å bli en kjole.

Har du noen gang strikket en bikini? Hva er trikset?

– Det er lurt å holde på den når du går opp av vannet.

Har denne vårens hjemmetid fått deg til å tenke annerledes som designer?

– Designet skal være enkelt og mentalt avslappende. Jeg fokuserer på god kvalitet og enkel strikk slik at man kan bli avbrutt av barna.
Er man mer ensom kan et deilig kvalitetsgarn, en yndlingsfarge og noe man kan strikke uten eksperthjelp være bra.  

Fakta: Sus Gepard (60)

Familie/barn: Mann, to sønner og min søster og kollega, Dorthe. 

Utdannelse: Veterinær og kjemilaborant.

Bosted: Bor i et gammelt hus i utkanten av København.

Design, garn og strikkepinner: Tre kjappe spørsmål 

Beskriv designet 3 med tre ord: Mer trendy enn mote, mentalt avslappende å strikke
– og harmoni i garn og design.

Hvor stort garnlager har du? – Åh, selv i huset mitt er det mange kilo, særlig Pura Lana, Kid Seta og Cashmere Lace.

Hvor mange strikkepinner har du? – Jeg har mange, og jeg elsker naturpinner, alt fra gamle strikkepinner i ben til de fineste behandlede og solide Koshitsu bambuspinner fra Japan. 


Populære design av Sus Gepard i nettbutikken

Mer inspirerende lesestoff som kanskje passer for deg